Land

A- A A+

Wij kweken voornamelijk groenten. Onze visie is er één van vertrouwen in de kracht van de natuur. De boer is een bevoorrechte toeschouwer van de wonderlijke cyclussen in het leven. Vanuit die visie grijpen wij zo weinig mogelijk in op de groei en evolutie van de planten gedurende het seizoen.

In het begin van het jaar wordt het land met een zo minimaal mogelijke bewerking plant- en zaaiklaar gemaakt. De bemesting gebeurt uitsluitend met voorverteerde organische materialen: alle percelen krijgen dezelfde bemesting ongeacht de teelt die er op komt.

We werken met zoveel mogelijk materialen en bereiken een zo divers mogelijke voeding: paardenmest, koeienmest, schapenmest, houtsnippers, bladafval, stro, varkensmest, kippenmest...

Door vruchtafwisseling worden alle aanwezige voedingselementen optimaal benut. Wij voeden de grond en stimuleren het bodemleven zodat zij op hun beurt de plant voeden.
Deze benadering zorgt ervoor dat de gewassen zeer evenwichtig en stressloos opgroeien, waardoor ze ook minder vatbaar zijn voor ziekten. Wij focussen niet op kwantiteit, maar op kwaliteit. Een gezonde bodem geeft sterke gewassen voor weerbare en bloeiende mensen. In alles wat we doen zijn respect en evenwicht onze grootste bezorgdheid en drijvende kracht.

De gewasverzorging beperkt zich tot het machinaal en manueel verwijderen van concurrerende planten. Verder laten wij de natuurlijke krachten vrij spel. Die houding van loslaten levert ons elk jaar momenten van verwondering op over de inventiviteit, de kracht en de weerbaarheid van de gewassen zelf.

Wij kweken voornamelijk wintergewassen om organisatorische redenen. In het voorjaar en de zomer zijn wij druk bezig met planten, zaaien, schoffelen en wieden en in de herfst en winter oogsten wij de aanwezige gewassen.

De aardappelen, pompoenen, rode en witte kolen gaan voor de vorst in bewaring (loods of frigoruimte) en de andere gewassen (spruiten en savooikool) blijven de hele winter op het land en worden op afroep geoogst.

De oogst wordt verkocht in thuisverkoop en op de markt. Daarnaast gaat ze naar een aantal groothandels in biologische verswaren en is er een klein deel voor export bestemd.

In 2006 staken we met een aantal boeren de koppen bijeen om een lokale afzet te creëren. Daaruit is het afzetplatform ‘Biobrugsommeland' gegroeid dat nu voor de regionale afzet instaat.

Hier vindt u terug wanneer de groenten van ‘De Zaaier' rijp zijn:

Aardappel Biogold:

Koken en bakken. Ideaal voor friet en puree.
Beschikbaar vanaf eind juli tot eind februari.

Aardappel Sarpo Mira:

Bewaaraardappel. Eigenlijk pas op smaak vanaf januari. Ideaal voor rösti, friet, puree en als kookaardappel.
Beschikbaar vanaf oktober tot eind juli.

Rodekool:

Vanaf half augustus tot einde voorraad (januari).

Witte kool:

Vanaf half augustus tot einde voorraad (januari).

Savooikool:

Vanaf half oktober tot eind maart.

Spruiten:

Vanaf half september tot eind maart. (handpluk)

Pompoenen:

Vanaf begin augustus tot kerstdag (uchiki kuri) (oranje)

Bioboerderij De Zaaier, Korte Akkerstraat 2,8020 Ruddervoorde , Ligging, Gsm: +32 473 98 65 88, info@zaaier.be, BTW BE 0673 444 076,
Beste gebruikers, deze site bewaart cookies op uw computer.
Het doel is om uw ervaring op onze website te verbeteren en u tegelijkertijd meer gepersonaliseerde diensten aan te bieden. Cookies worden ook gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Als u meer informatie wilt over de cookies die wij gebruiken, raadpleeg dan ons Privacybeleid. Door cookies te accepteren, stemt u in met het gebruik ervan. U kunt de instellingen van de cookies ook aanpassen. Als u weigert, worden uw gegevens niet bijgehouden wanneer u deze site bezoekt. Er wordt slechts één cookie gebruikt in uw browser om uw voorkeur dat u niet gevolgd wilt worden te onthouden.
Cookie-instelling bewerken